Υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας

images

Στο υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας ελέγχουμε τα όργανα της κάτω κοιλίας και κυρία την ουροδόχο κύστη, την μήτρα και τις ωοθήκες και τον προστάτη.
Τα πιο συχνά ευρήματα της ουροδόχου κύστης είναι το θήλωμα και οι κυστίτιδες, όπως και η κύστη εκ προσπαθείας (που προκαλείται από την υπερτροφία του προστάτη).
Από την μήτρα συχνά ευρήματα είναι τα ινομυώματα, ενώ με μεγάλη αξιοπιστία απεικονίζεται το ενδομήτριο, η πάχυνση του οποίου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να ελέγχεται με απόξεση.
Από τις ωοθήκες συχνότερα απαντώνται οι κύστεις, η πάχυνση του τοιχώματος των οποίων αναδεικνύεται με μεγάλη ακρίβεια με τους υπερήχους, έτσι ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεχίζεται ο έλεγχος και με άλλες απεικονιστικές μεθόδους, ώστε να μην διαφύγει μία κακοήθεια.
Οι φυσιολογικές σάλπιγγες δεν φαίνονται στους υπερήχους. Εάν όμως αυτές διογκωθούν (υδροσάλπιγγα , πυοσάλπιγγα ) απεικονίζονται με μεγάλη ακρίβεια.
Με τους υπερήχους κάτω κοιλίας μπορούμε να προσδιορίσουμε μόνο την υπερτροφία του προστάτη, ενώ ο καρκίνος δεν αναδεικνύεται με τους υπερήχους κάτω κοιλίας. Ο βαθμός της υπερτροφίας επηρεάζει το υπόλειμμα ούρων που ανευρίσκεται στην κύστη, στην μετά ούρηση εξέταση.
Εάν προκύψουν ευρήματα στην εξέταση της κάτω κοιλίας ο έλεγχος μπορεί να συμπληρωθεί με ενδοκολπικό ή διορθικό υπερηχογράφημα.
Φλεγμονή του παχέως εντέρου, όπως η σκωληκοειδίτιδα και η εκκολπωματίτιδα μπορούν να αναδειχθούν με τους υπερήχους, ενώ οι νεοπλασίες του παχέως εντέρου όταν αναδειχθούν έχουν ήδη μεγάλο μέγεθος.

Επικοινωνία

Αργύραινα-Μύκονος Τηλ. 22890 77700-228902 8353
Κινητό. +306937416859
Fax. 2289028354
E-mail. nikosmenis@yahoo.gr