Υπερηχογράφημα Άνω κοιλίας

kentriki_yperixos_koilias1Στο υπερηχογράφημα της άνω κοιλίας τα όργανα που εξετάζονται είναι το ήπαρ, οι χοληφόροι οδοί, η χοληδόχος κύστη, το πάγκρεας, οι νεφροί, ο σπλήνας, η κοιλιακή αορτή ενώ με τις κεφαλές υψηλών συχνοτήτων (10 MHz) μπορούμε να εξετάσουμε τον πεπτικό σωλήνα (όχι όμως με την αξιοπιστία άλλων εξετάσεων όπως πχ η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση) όπως επίσης και το κοιλιακό τοίχωμα.

Η αξιοπιστία των υπερήχων της άνω κοιλίας σε έμπειρους χειριστές πχ στο ήπαρ πλησιάζει αυτών άλλων μεθόδων όπως η αξονική τομογραφία (CT) και ο μαγνητικός συντονισμός (MRI) *
Οι πιο συχνές καλοήθεις βλάβες που ανιχνεύονται με τους υπερήχους στο ήπαρ είναι η λιπώδης διήθηση ( αύξηση λίπους στα ηπατικά κύτταρα), οι κύστεις και τα αιμαγγειώματα, ενώ πιο σπάνια είναι τα αποστήματα και οι κακοήθεις βλάβες (πρωτοπαθείς όγκοι και μεταστάσεις). Οι υπέρηχοι επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανίχνευση της κίρρωσης του ήπατος.
Οι λίθοι της χοληδόχου κύστεως είναι μία συχνή πάθηση και οι υπέρηχοι αποτελούν την καλύτερη μέθοδο για την ανάδειξη αυτών. Η φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως (χολοκυστίτιδα) αναδεικνύεται επίσης εύκολα με τους υπερήχους.

Το πάγκρεας (με εξαίρεση του παχύσαρκου ασθενούς) είναι ένα όργανο που επίσης εξετάζεται με μεγάλη αξιοπιστία με τους υπερήχους, ιδίως για την ανίχνευση της παγκρεατίτιδας και του καρκίνου. Πολλές φορές όμως λόγω του αέρα που υπάρχει στο στομάχι και στο έντερο είναι δύσκολο να το ανιχνεύσουμε (μια και οι υπέρηχοι ανακλώνται εξ ολοκλήρου από τον αέρα) με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε άλλες μεθόδους προκειμένου να το εξετάσουμε με αξιοπιστία. Η πλήρωση του στομάχου με νερό μπορεί να βοηθήσει στην απεικόνιση του παγκρέατος στην περίπτωση που υπάρχει αρκετός αέρας στο έντερο επειδή το πάγκρεας βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι και το νερό είναι καλός αγωγός των υπερήχων.
Οι πιο συχνές παθήσεις των νεφρών που ελέγχουμε με τους υπερήχους είναι οι λίθοι (προκαλούν διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος) και οι κύστεις. Οι νεοπλασίες των νεφρών αναδεικνύονται αξιόπιστα με τους υπερήχους και δύσκολα διαφεύγουν, ενώ η αναγνώριση εστιών πυελονεφρίτιδος απαιτεί εμπειρία. Η διάγνωση της οξείας και της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας γίνεται σχετικά εύκολα με τους υπερήχους.

Ο σπλήνας εξετάζεται πιο δύσκολα συγκριτικά με τα άλλα όργανα γιατί είναι κρυμμένος πίσω από τις κατώτερες θωρακικές πλευρές. Η βαθειά όμως εισπνοή βοηθά να τον εξετάσουμε γιατί συσπάται το διάφραγμα και ο σπλήνας έρχεται πιο χαμηλά και απεικονίζεται καλύτερα. Κυρίως μας αφορά το μέγεθός του που αυξάνεται σε παθήσεις του αίματος και στην πυλαία υπέρταση (πάθηση του ήπατος).
Στους όγκους που ανιχνεύουμε στα συμπαγή όργανα της άνω κοιλίας (ήπαρ, πάγκρεας, νεφρούς, σπλήνας) είναι πολλές φορές δύσκολο να διευκρινίσουμε αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να βοηθήσουμε εξετάζοντας την αγγείωση του όγκου με triplex ή χορήγηση σκιαγραφικού ενδοφλεβίως. Η βιοψία των οργάνων με βελόνα και λήψη υλικού είναι επίσης μία μέθοδος που χρησιμοποιούμε με τους υπερήχους προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση μιας βλάβης.

78719Ο έλεγχος του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου με τους υπερήχους δεν είναι πάντα εύκολος, ιδίως αν ο σωματότυπος του ασθενούς δεν βοηθάει (υπέρβαρος εξεταζόμενος) ή παρουσία μεγάλης ποσότητας κοπράνων ή αέρα στο έντερο του εξεταζόμενου. Αν όμως λείπουν οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούμε να ελέγξουμε το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής ή διογκωμένους λεμφαδένες.
Βλάβες στα επινεφρίδια ανιχνεύονται αν έχουν μέγεθος πάνω από δύο εκατοστά, ενώ η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση ανιχνεύεται σε αρκετές περιπτώσεις.
Η περιτοναϊκή κοιλότητα ιδίως σε αδύνατα άτομα εξετάζεται με μεγάλη αξιοπιστία με τους υπερήχους, έτσι μπορούμε να αναδείξουμε την ύπαρξη ασκιτικού υγρού, φλεγμονές του εντέρου (σκωληκοειδίτιδα ή εκκολπωματίτιδα) ή ακόμα και κακοήθεις όγκους του εντέρου.

Στα κοιλιακά τοιχώματα οι υπέρηχοι μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη λιπωμάτων ή να αναδείξουν κήλες ( ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη).
Τέλος σε όρθια θέση μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη υγρού στις υπεζωκοτικές κοιλότητες ή ακόμα και στο περικάρδιο.
Με την βοήθεια των υπερήχων μπορούν να γίνουν με χρήση ειδικών βελονών βιοψίες των οργάνων της κοιλίας ή να παροχετευθούν με ειδικούς καθετήρες συλλογές εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Επικοινωνία

Αργύραινα-Μύκονος Τηλ. 22890 77700-228902 8353
Κινητό. +306937416859
Fax. 2289028354
E-mail. nikosmenis@yahoo.gr